Digitaaliset radioasemat

Digitaalisista radioasemista Porissa

Porilainen tietokonepohjainen digitaalinen amatööritoiminta sai alkunsa senjälkeen kun Clive Sinclair julkisti ZX-81 mikrotietokoneensa, jossa numero viittaa julkaisu vuosilukuun. Niinpä 1983 piti OH1KH Sakari Nylund, nuori amatööri kerhollamme esitelmän: Mikrotarinaa. Sakari oli tutustunut kyseiseen pieneen tietokoneeseen ja sen ohjelmointiin perusteellisesti ja jakoi siten kokemuksiaan kerhon jäsenille. Rakensin OH6BZ saadun kaavion ja ohjeen mukaan modeemin, jossa oli IC-piiri 8251A ja 4kpl muuta IC-piiriä. Se liitettiin ZX-81 tietokoneeseen moninapaisella kaapelilla ja tämä laatikko on minulla vielä jäljellä. Tällä pidin ensi RTTY yhteyden Sakarin kanssa 5.11.84. Niinpä v1985 oli jo kerholla toimiva RTTY asema. Sinä vuonna kerhomme OH1AF otti osaa European DX Contest RTTY kilpailuun. Talvella 1.1. 1985 Sakari oli laittanut kotiinsa toiminnassa olevan RTTY mailbox aseman ja sille kehkeytyi vuoden aikana lukuisa määrä käyttäjiä 145.325MHz taajuudella. Seuraavassa luettelen kerhomme RTTY kauden aktiiveja asemia: OH1KH, OH1SM, OH1EQ, OH1QG, OH1AZE, OH1QU, OH1XJ, OH1VW, OH1XT, OH1AZH, OH1HS, OH1WW, OH1WF. Ja samana vuonna anottiin RTTY mailbox käyttölupaa kerholle mutta sen saanti viivästyi vuosia, koska se oli ihan uutta PTH virkailijoille. Huhtikuussa 1986 Sakari kirjoitti kahden sivun verran kerhomme julkaisuun HAMPORIIN RTTY mailboxista. Hän kertoi, että nyt voit lukea SRAL bulletiinin pääkohdat, voit jättää viestin kaverille, lukea kaverilta viestin radioteitse mailboxista 2m asemaltasi RTTY moodilla. Tämä oli toinen Suomessa toimintaan otettu RTTY mailboxi, (=radiotoiminen postilaatikko) Taajuus oli 145.325MHz, FM, simplex, ja RTTY moduloivat taajuudet olivat olivat 1275/1445Hz.

Perehdyin myös basic ohjelmointikieleen ja tein sillä: DX workitut maat, luettelon. ja matkan laskennan locatoreiden välille.. Sen sain präntättyä Sinclairin pienellä printterillä, joka suolti ulos alumiinipinnoitettua paperia. Sinclairin ohjelma kyettiin tallentamaan kasettinauhuriin, josta se ladattiin ZX-81 kun kone otettiin seuraavana päivänä käyttöön. Sinclairin varusteisiin voi ostaa myös sen oman nauhurin, joka oli norttiaskin kokoinen ja siinä käytettiin pienehköjä päättömän nauhan kasetteja. Usein oli ajettava ohjelmaa monta kertaa sisään ennenkuin kaikki bitit olivat paikallaan. Näyttönä oli matkatelevisio, jonka antenni liitäntään Siclairin signaali syötettiin.

Pidimme keskenämme Porissa paljon RTTY yhteyksiä ja sain jopa Saloon yhteyden 2m alueella. Ja kerran yöllä avautui 2m keli Göteborgiin, jossa oli kaksi veijaria, SM6MCU ja SM6FZD, pitämässä keskenään RTTY yhteyttä. Ja me Sakarin kanssa breikkasimme joukkoon ja saimme näin kaikkien huviksi hienot RTTY kaukoyhteydet. Myös 20m alueella pidimme RTTY yhteyksiä, jossa havaitsimme italialaisia RTTY mailboxeja. Muistaakseni niissä oli sisäänpääsy ja lukukäskyt hankalia, ja meille outoja.

1986 esityksessään Sakari esitteli RTTY mailboxin käyttökäskyt. Esim. avaus: RY RY DE OH1XY; AVAA (CR), RY RY: OHJE (CR) ja ohje sanan tilalle voi laittaa vaikka ESITÄ, POIS, KIRJE, MUUT, SULJE. (CR)= enter. Ja samana vuonna julkistettiin OH-TNC rakennussarja. Se oli kirjan kokoinen modeemi, jossa oli AX-25 käyttöjärjestelmä, tarkoitettu pakettiradiotoimintaan. Protokollassa oli ainakin 30-40 käskyä. Tästä Sakari piti helmikuussa -87 perustellisen esittelyn. Vieläkään ei ollut tullut RTTY mailbox lupaa PTH:sta. Tämä ennakoi RTTY mailboxin käytön loppumista. Niinpä HAMPORIssa 3/87 oli OH1SZ ilmoitus ”Myydään ZS spectrum RTTY kone 600mk” ZX-81 ostaneille tarjottiin aika pian maahantuojalta koneen uudistusmahdollisuutta. Vanha kone lähetettiin Hesaan ja tilalle saatiin maksua vastaan uusi isompi Sinclair Spectrum Plus kone. Sellainen minulla on vielä sängyn alla,

Vuonna 1987 ryhdyttiin OH1AF kerholla sunnittelemaan ja rakentamaan pakettiradiotoimintaa. Tämä OH-TNC voitiin liittää Commodore 64, joita jo oli monella amatöörillä. OH-TNC oli monimutkainen koota, koska siinä oli 18, IC-piiriä. Sille oli saatavana saksalainen DIGICOM ohjelma. Pakettiradiotoiminta käynnistyi ja vuoden 1988 vuosikertomuksen mukaan oli Sakarin pystyttämä digipiitteri Enäjärven kerholla. Sen toiminnasta oli kokonaisen sivun pituinen selostus vuosikertomuksessa. Mikro Mikkoja ruvettiin käyttämään WORLI ohjelmalla. Ja muihin markinoille tulleille 286 PC-koneille Sakari julkaisi kahden IC-piirin modeemin kaavion. Näitä Baycom modemeja rakennettiin Porissa monta, siinä oli IC-piirit TCM.. ja MAX. Tietokoneeseen kytketyllä baycomilla ja 70cm radiolla pääsi kiinni digitoistinasemaan eli digipiitteriin. v1988 SRAL jakoi digimode käyttölupia jollainen minullakin on vielä mapissa. Myös PTH antoi perusluokkalaiselle RTTY workkimismoodin avoimen käytön oikeuden. Ja v1988 joulukuussa oli jo pakettiradion perusverkosto laajentunut niin, että saimme Turku-Rauma-Pori ketjun kautta 144.675MHz jopa ulkomailta digi-messuja. Yhteys kerhon pakettiradioon tapahtui 433.650 MHz simplex kanavalla.

Sille ilmaantui usein harmillista häiriötä, jota ryhdyin hakemaan, ajaen autolla pitkin kaupunkia. Löysin häiriön aiheuttajan, se tuli betoniauton putken kauko-ohjauksesta. Se saatiin loppumaan kun saimme häiriötarkkailija viranomaisen Jokioisista tänne vaatimaan vaihtamaan kauko-ohjauslaatikon kanavan. Tosin sen teho oli vain 100mW mutta kaupungissa se tukki koko meidän boxin taajuuden. Ilmeni myöhemmin, että heidän kanavan vaihovipu oli taas entisessä asennossa ja menin betoniasemalle pyytämään, että vaihtaisivat sen sovittuun oikeaan. Ne näkivät taukotuvan ikkunasta, että sieltä se Ekko taas tulee ja vaihtoivat sen lennossa, jonka huomasin omasta autossa olevasta FM radiostani.

Tietokoneohjattu yhteydenpito mailboxiin jatkui edelleen. 1997 rakennettiin kerholle puhuva DX vihjeitä antava asema ja myös 23cm aluella toimi ATV, amatööritelevisio toistin. 2001 avattiin jäsenille s-postituslista. Ja kerholla oleva DX-cluster vastasi yli 110 erilaiseen ohjelmakyselyyn. 2004 esiteltiin uusi PSK moodi. Ja 2005 pakettiradio linja Turusta Raumalle katkesi, mutta vielä kerholla ylläpidettiin pakettiradiota. Se loppui 2006 kun THK ryhtyi vaatimaan jokaisesta erillisestä laitteen käyttämästä taajuudesta maksun. Ja kerholle saatiin ADSL laajakaistayhteys, jonka kautta saatiin DX-vihjeitä maailmalta. Vielä muutama vuosi toimi DX-cluster. Tietolähteeni, HAMPORIN paperiversion julkaiseminen loppui 2009. DX-clusterin lopettamisesta löytyisi tarkemmat tiedot kerhon vuosikertomuksista. Kyseinen aikaväli 1990> 2015 vaatisi tarkemman lähestymisen, koska amatöörien käyttämä digitalia kehittyi sinä aikana suunnattomasti.

Vanhan Jäärän kynästä. Tämmöttös. TE 6.3.2017.

Sakari OH1KH täydensi sivuani seuraavasti:
Nykyään pakettiradiota käytetään enimmäkseen radioamatöörien 
paikantamiseen aprs-järjestelmällä.

Aprs-laite on pieni mikrokontrolleri ja gps yhditelmälaite joka generoi gps
 paikkatiedosta paketin ja lähettää sen 1200baud pakettiradiolla yleisimmin 
2m bandilla 144.800MHz. Tällainen yhdistelmä voi olla sisäänrakennettunakin
 uudemmissa käsi- ja autorigeissä. Aprs-laitteita käytetään myös ilmapalloissa,
 ILMAREISSA, joita aina silloin tällöin lähetetään. Aprs-seurannan avulla niitä 
on helppo seurata ja löytää niiden laskeuduttua. Näitä paketteja vastaanottavat
sitten kiinteät kuunteluasemat ja työntävät ne internetin kautta aprs-is palvelimelle,
http://www.aprs-is.net/, josta taas sovellukset  hakevat tietonsa ja sijoittavat 
havaitut aprs-lähettimet kartalle seurattaviksi. 
Esimerkki sovelluksesta on Heikin, OH7LZB ylläpitämä ja ohjelmoima 
http://aprs.fi jossa voidaan kartalta seurata aprs-lähettimien   liikkeitä. Avaamalla
sivu saadaan yleisnäkymä, mutta haluttua kutsua voidaan jo suoraan hakea 
 kirjottamalla selaimen osoitekenttään http://aprs.fi/KUTSUMERKKI 
 esim. http://aprs.f/OH1KH-2)tai sitten sivun valikon kautta. Porissa näitä kiinteitä 
aprs-kuunteluasemia on mm. OH1XT ja OH1KH kotiasemilla. Aprs paketteja
 voidaan myös toistaa aivan kuin normaalia pakettirdioliikennettäkin. Näin saadaan 
kerättyä paketteja alueita joissa ei ole omaa kuuntelevaa asemaa niin kauas, 
että jokin kuunteleva asema kuulee näiden toiston. Esimerkiksi Raumalla on 
tällainen toistava asema (aprs-digipiitteri). (de OH1KH, 2017)


SAMSUNG
rttymodem2
sinc+34
zxlistaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s