Väriamatööritelevisio

Väriamatööritelevisio ensimmäinen Suomessa

Keväällä 1996 kun Jarkko OH1LLN teki insinöörin päättötyönään amatööriväritelevisio toistinaseman, niin tarvittiin tietysti sille käyttäjiä. Englannista voi tilata ATV lähettimen rakennussarjan T. Forresterilta, jollaisen hankin Jarkon ehdotuksesta. Vastaanottimeksi kehkeytyi uudelleen viritetty satelliittivastaanotin, jollaisen ostin käytettynä poistohyllystä 4.5.1996 ja jo kahden viikon päästä yritin katsoa sillä Jarkon lähetystä 23cm alueen nurkkareflektoriantennilla, mutta yritys epäonnistui. Pohdittiin miksi se ei onnistunut. TV lähete vaatii laajan kaistan ja siksi pitää antennissa olla reilusti vahvistusta ja satelliittikonvertterin herkkyys ei ollut riittävä. 19.6.96 saapui Forresterilta 2W ATV lähettimen rakennussarja. Tilaus tehtiin silloin faxia käyttäen. Minisarjan osat juotti siihen OH1JCI. Jarkon tekemä toistin ja sen antenni laitettiin juhannuksena kerhotalolle n 7km minun asunnostani. Taas yritin katsoa sieltä ATV lähetystä muttei vieläkään näkynyt kuin kohinaa. Satelliittivirittimen säätöalue ulottui 1260MHz taajuudelle. Koska sen herkkyys ei riittänyt niin rakensin viikossa kaksi GaAsFET etuvahvistinta pieniin kovajuottettuihin 5x4cm Ms koteloihin, joka oli ihan kellosepän työtä. Nostin nurkkareflektoriantennini 10m korkeuteen mutten nähnyt vieläkään ATV. Laitteeni testattiin Sakarin OH1KH luona, jossa jo hänen laitteillaan näkyi ATV. Nyt myös minun laitteillani näkyi ATV siellä. 9.7.96 Näin ATV lähetystä kerholta kotonani 7km päästä, tosin kuva häipyi välillä kohinaan. Uudelleen säädön jälkeen ATV näkyi paremmin. Kokeilin myös 1m pituista helical antennia huonoin tuloksin.

Syyskuussa Martti OH1OR oli hankkinut satelliittikonvertterin ja tehnyt GaAsFET etuvahvistimen, jota hän tuli luokseni kokeilemaan. Sain ne toimimaan ja viritin hänellekin sellaisen. Hänen vastaanotin saatiin kuntoon ja OH1OR yritti Yyterissä katsella ATV aseman värilähetystä, mutta välillä haittasivat GSM tai muut sellaiset häiriöt ATV katsomista. 9.10.96 olin saanut asennettua ATV lähettimeni laatikkoon ja kytkettyä sen ja videokameran toisiinsa. Hitsasin paraboloidiantennin d=2m putkikehyksen ja rakensin sille polttopisteeseen dipolin. Sen gain on n 25dB, Bill ORRIN kirjan sivu 48 mukaan. Antennille rakensin sähköisestä venttiilinsulkijasta suunnankääntö koneiston. Näyttönä toimi digitaalinen vastusmittari, koska venttiilissä oli sisäänrakennettu potentiometri. Sen resistanssi oli suunnan funktio ja sitä mittasin ohmimittarilla. Rakennelma nostettiin kääntölaitteineen mastoni sivulle 14.10.96 Mukana olivat OH1JLC, OH1LLN, OH1TD. Etuvahvistimen laitoin paraboloidin lähelle mastoon ja satelliittiviritin toimi vastaanottimena, josta tuli kaapeli HAMshakissa (=amatöörin huone) olevaan TV vastaanottimeen. Kun käänsin antennia niin havaitsin, että sen keila oli 12 astetta, jolloin kuva hävisi.

Mastoon laitoin kiinteästi lähetintä varten yhden nurkkareflektorin OH1KH aseman suuntaan ja toisen kerhotalon suuntaan. Siellä oli OH1LLN Jarkko Mäkivaaran rakentama ATV toistin edelleen päällä. Antenniyliheitintä ei tarvittu, koska minulla oli erilliset antennit. ATV toistin laitettiin myös toimimaan ATV majakkana eli se lähetti muistaakseni DX vihjeitä ja muutaman minuutin ohjelmaa, toistaen sitä jatkuvasti. Sille oli vain harvoja katsojia. 20.10.96 aamupäivällä Sakari näki minun ATV lähetystäni. 23.11.96 iltapäivällä tuli Sakarin kuva toistimen läpi ja 15min jälkeen minun ATV lähtykseni meni toistimen kautta Sakarille. Ja 6.12 klo 13.33 pidimme toistimen kautta kaksisuuntaisen ATV yhteyden. Ja senjälkeen 6.12,96, klo 14.20 saimme aikaan suoran amatööriväritelevisio yhteyden keskenämme. Se on Suomessa ensimmäinen kaksisuuntainen radioamatöörien välinen ATV väriTV yhteys. Onnittelemme toisiamme näin vuosien päästä. Tapahtumasta kertoi myös paikallinen Satakunnan Kansa sanomalehti. Väri-TV yhteyden uusimme seuraavana päivänä 7.12 klo 16.50. Ja myös lähettelimme toisillemme videokuvaa 8.12. – 12.12.- vhs kasetilta. 25-26.4.97 Kerhomme oli nuorisonäyttelyssä mukana OH1AB kutsulla, ja siellä oli Jarkon ATV asema käynnissä. Pidimme pitkään ATV yhteyttä keskenämme noin 1km päästä ja kuva meni loistavasti kumpaankin suuntaan. Tosin nuoret kävijät väittivät sen tulevan nauhalta. Mutta se todistettiin heti vääräksi ja vastailin heidän asettamiin kysymyksiinsä. ATV väritoistin oli päällä kerhollamme vuosia ja sillä oli vain harvoja katsojia. OH1LLN, OH1KH, OH1OR, OH1SM. Lokikirjastani löytyi vielä 5.3.98 kello 17.15 ATV kaksisuuntainen väriATV yhteys Sakarin kanssa. Voidaan todeta näin 20v jälkeenpäin miten suuri työ todella tarvittiin tähän väriATV yhteydenpitoon. Mutta se oli mukavaa, ja sen arvoinen. Harmittaa, ettei tullut nauhoitettua eikä valokuvattua ruutukuvia.. On vain jäljellä laitteet, ja testikuva, joiden kuvia laitan tähän. Vanha Jäärä 2017.

ATV rakennussarjan tunnusarvoja

ATV lähetin on rakennettu pintaliitos osilla ja radiotaajuus signaali aikaansaadaan vaihelukitulla M67715 IC-piirillä, siinä käytetään FM modulaatiota kuten satelliittivirittimissä. Kanavan taajuus voidaan valita, perustaajuus on 1249MHz, ulostulo on 2 Wattia. PLL osaa syötetään koko ajan 12v, 75mA virralla ja lähetin lähtee toimimaan kytkimellä J2, joka syöttää 8V M67715 piiriin, jolloin koko laite ottaa 13V, 1A. Se on varustettu äänitaajuusosalla, sisäänmeno electret mikrofonista. Tämä rakennussarja on laajassa käytössä Englannissa. Selonteko aiheesta on: Elektor Electronics febr. 1994 s16-24. Kirjoittanut Tim Forrester, G4WIM.

Vastaanottimeksi sopii vain muutama satelliittikonvertteri. Vaatimus on viritettävyys alas 1240MHz asti. Luettelossa mainitaan seuraavia: Nokia SAT1600, SAT1700, Pace PRD800, PRD900, SM1000,

Etuvahvistin on esitetty VHF Communications 4/90 ja sen on suunnitellut YU1AW, Dragoslav D. jossa käytetään GaAs-FET, MGF1402, transistoria. Vahvistus taulukosta on 22dB. 12V syöttö stabiloidaan 78L05 avulla 5 Volttiin.

atvlln3

ATV test

parabo

parabll.jpg

ATV vahvi.jpg

atv-97

ATV-TXx

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s